Hvad er dit behov?

Fra vi er helt små og op i gennem livet sanser og erfarer vi, hvordan vi skal forholde os til egne og andres behov. Vi finder ud af hvordan vores behov kan blive dækket og vi erfarer at der er sammenhænge imellem situationer, relationer, følelser, sansninger og behovstilfredsstillelse eller udsættelse. Det er fra naturens side vigtigt for os som mennesker at få dækket egne behov. Vi vil derfor automatisk zoome særligt ind på det behov, der fylder mest, ex hvis vi er sultne, vil alt det vi forbinder med at få mad træde i forgrunden, mens alt andet bliver baggrunden for vores oplevelse.

Et eksempel: Du er på arbejdet (baggrunden) og mærker træthed (forgrunden), du blive optaget af klokken, da du ved, at når den er 16.00, har du fri og du kan tage hjem og hvile (dække behovet). Fordi du kan se og forstå sammenhængen imellem forgrunden: At du er træt og baggrunden: At du er på arbejdet og hvordan du kan dække dit behov: Du kan hvile dig efter kl. 16.00, kan du roligt arbejde videre, på trods af, at du formentlig bliver mere og mere fyldt af tanker om at hvile dig, din sofa, pause, at ligge ned, fere mv.

Har du organiseret dit liv på en måde, så du ikke har mulighed for at så dækket dit behov, ex. for hvile, vil der opstå spændinger og ubalance. Du vil mærke spændingerne og ubalancen som stress og mistrivsel, fysisk og psykisk. Først når du identificerer dit behov, og hvordan du kan få det dækket vil spændinger og ubalancen opløses.

Maslow%20fysiskeAt identificere egne behov kan være ganske svært, særligt hvis du Ikke har en sund og intakt forståelse for din indre behovspyramide, samt hvordan du skal tage ansvar for at få dækket dine behov.  Hvad er dit behov, når du mærker ex. træthed? Er det behov for hvile, spænding, ro, aktivitet, kærlighed, opbakning og anderkendelse eller noget helt andet. Og hvordan tager du ansvar for at få dine behov dækket, når du har identificeret dem?

 

 

 

En tanke om “Hvad er dit behov?

  1. Pingback: På rette vej med venlighed | Blogon

Skriv en kommentar